Muutama viikko sitten Helsingin Sanomat julkaisi Anna-Sofia Bernerin artikkelin terapia-alan toimijoista. Artikkeli oli nimetty huomiota herättävästi ”Terapiaan haluaa yhä useampi – ketkä sinne pääsevät? Apua etsivä eksyy helposti erilaisten hoitojen ryteikköön, ja hyvää terapiaa saavat harvat ja valitut.”

Artikkelin keskeiset teemat ovat hyvän terapeutin löytämisen vaikeus sekä se, että KELA:n tukemana terapian aloittaminen voi olla pitkän tien päässä. Vain osalla on varaa maksaa terapiastaan itse. Molemmissa tapauksissa pätevän ja hyvän terapeutin löytyminen voi silti olla hankalaa. Usein terapeutille tullaan suosittelun kautta. Terapiassa käymistä ei enää tänä päivänä tarvitse hävetä, ja tietoa hyvästä terapeutista voidaan siten jakaa. Myös yhä useammat julkisuuden henkilöt kertovat avoimesti kriiseistään ja terapiassa käymisestä. Yleisin syy terapiassa käymiseen on Suomessa masennus. Itse maksavia terapia-asiakkaita ei kuitenkaan näy tilastoissa, eikä kokonaisnäkymää terapiassa käyvien määrään tällä hetkellä ole.

”On paljon ihmisiä, jotka hakeutuvat yksityisesti psykoterapeutin asiakkaiksi selvitelläkseen esimerkiksi ihmissuhdeasioita, stressiä, elämänhallintaa, painonhallintaa tai erilaisia elämänmuutoksia. Silloin puuttuu lääkärin lähete ja diagnoosi.” Myös kilpailu ja vertailu kymmenien käytössä olevien terapiamuotojen välillä on vähentymään päin.

Olenneista kuitenkin on, että asiakas osaa vaatia apua hakiessaan laatua. Laatu merkitsee lähtökohtaisesti sitä, että valitsee terapeutikseen asianmukaisesti koulutetun, Valviran laillistaman ammattilaisen. Pelkkä ”terapeutti” tai ”terapia” ei todella merkitse mitään, kuten HS:n artikkelissakin ammattilaiset toteavat. Esimerkiksi psykoterapeutti on Valviran tarkistama ja laillistama nimike, jota saa käyttää ainoastaan Valviran luvalla. Jos et ole varma, onko terapeuttisi laillistettu ammattilainen, voit tarkistaa asian helposti Terhikistä eli Terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusteristeristä. Tarkista terapeuttisi: Terhikki.

Kuva lainattu: HS/Ville Tietäväinen.