Terve itsetunto tarkoittaa, että tuntee olevansa hyvä ja hyväksytty. Se on itsensä arvostamista ja oman elämän pitämistä ainutlaatuisena ja arvokkaana. Itsetunto on myös muiden ihmisten arvostamista ja silti samalla riippumattomuutta muiden mielipiteistä oman elämän tärkeissä ratkaisuissa. Terveeseen itsetuntoon liittyy myös kyky sietää pettymyksiä ja vastoinkäymisiä.

Itsetunnolla on selvästi todettu yhteys siihen, millaisiin haasteisiin ihminen tarttuu ja miten niistä suoriutuu. Myös heikon itsetunnon yhteys masennukseen on todettu monissa tutkimuksissa. Kukapa ei haluaisi omata hyvän itsetunnon, mutta voiko siihen vaikuttaa? Itse asiassa helpommin kuin arvaatkaan! Itsetunto kehittyy koko elämän ajan. Emme todellakaan ole tuomittuja siihen, mitä joskus lapsuudessa satuimme saamaan.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että huono itsetunto ajaa sietämään huonoja ja halventavia kokemuksia. Ja että kun on huono itsetunto, ei voi löytää hyviä ihmissuhteita vaan ajautuu jatkuvasti esim. hyväksikäytetyksi tai petetyksi. Mutta voisiko ajatuksen kääntää toisinpäin? Voisiko ollakin niin, että halventaviin kokemuksiin joutuminen ja huonot ihmissuhteet ovat harmillisesti aiheuttaneet heikon itsetunnon? On nimittäin havaittu, että ne, jotka ovat kokeneet jotain ikävää elämässään, kärsivät usein huonosta itsetunnosta ja syyttävät tapahtuneesta itseään. Satunnaisen välivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneet esimerkiksi tuntevat usein aiheuttaneensa sen jollain tavalla itse. Vakavasti sairastunut miettii usein, mitä hän on tehnyt ansaitaakseen kohtalonsa. Mutta voisiko omasta menneisyydestään oppia ajattelemaan toisin? Miten se vaikuttaisi itsetuntoon?

Ratkaisukeskeisessä terapiassa ollaan kiinnostuneita ennenkaikkea voimavaroista ja siitä mitä ihminen on oppinut, oivaltanut ja miten kärsimykset ovat kenties jopa jalostaneet. Ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvää. Tavoitteena on löytää uudenlaisia tapoja ajatella omaa menneisyyttä.

– – –

Lue lisää terapia-aiheisia tekstejä terapeuttien blogista. Voit myös toivoa uutta aihetta alla olevalla lomakkeella. Kiitos etukäteen avustasi.