Hurmaava, aina hyväntuulinen seuramies ja yritysjohtaja. Kahden kesken ja kotona esiin tuli persoonallisuuden toinen puoli. Täysin käsittämättömiltä tuntuvien vaikeuksien syyt löytyivät lopulta vasta terapiassa, vasta eron jälkeen. Narsistinen kumppani harjoittaa karmeinta väkivallan muotoa, hirvittävää, sanoinkuvaamatonta henkistä väkivaltaa.

Esimerkiksi jatkuva syyttely. Sä olet niin arvaamaton. Sä et ymmärrä yhtään mistä mä puhun. Sä unohdat heti mitä me ollaan puhuttu. Idiootti. Paaria. Nimittelyä saivat osakseen kaikki muutkin naiset, jotka jollain tavalla osoittivat edes alkeellisia itsenäisen ajattelun merkkejä, tai olivat esimerkiksi eri mieltä hänen kanssaan. En käytännössä osannut sanoa tai tehdä yhtäkään asiaa oikein.

Nyt, kun kriisistä on jo vuosia, pystyn suhtautumaan kokemukseeni ilman tunnereaktiota. Kirjoitin eron aikana päiväkirjaa ja sen kautta mielessäni pysyy aina tilanteen vakavuus. Olin vapiseva ihmisraunio, joka oli menettänyt täysin arvostelukykynsä, itsetuntonsa ja itsekunnioituksensa. Tekstit tuolta ajalta ovat pelottavia ja täynnä tuskaa – en tunnista niistä itseäni. Olen kuitenkin onnellinen, että ne ovat olemassa. Petettynä, jätettynä, kaiken paljastuttua valheeksi, minä koin selkeästi olevani syyllinen ja vastuussa kaikesta tapahtuneesta. Syvästi persoonallisuushäiriöisellä ihmisellä on kyky saada tasapainoinenkin ihminen epäilemään omaa mielenterveyttään.

Terapiaprosessin aikana luin hurjan määrän kokemukseeni liittyvää kirjallisuutta: psykologiaa, kasvatustiedettä, vertaistukena ero- ja terapiablogeja, psykoterapiaa, opinnäytetöitä, pro graduja, väitöskirjoja ja tietokirjallisuutta. Kaiken tiedon ja terapeutin ohjauksen ohella tärkeää oli myös ystävien tuki: ne satojen ellei tuhansien tuntien keskustelut, puhelut, tekstiviestit, ihan kaikki.

Terapiassa, ammattilaisen ohjauksessa, ymmärsin, että olin ajautunut todella sairaaseen ihmissuhteeseen. Erosta seurannut kivuliain prosessi olikin analysoida, miksi annoin toistuvasti kohdella itseäni huonosti. Epäkunnioittavasti, loukkaavasti, seksistisesti, esineellistävästi ja kaikin tavoin ala-arvoisesti.

Toivon, että tämän tekstin kautta voin jotakuta vastaavassa tilanteessa olevaa auttaa ja rohkaista hakeutumaan terapiaan. Itse luulin pitkään, että olen ainut maailmassa, jolle on näin käynyt. Oli helpottavaa ymmärtää, etten ollut.

Nainen 30+

Voit lukea lisää asiakkaiden palautteita asiakaskokemuksia -sivulta.